23948sdkhjf

Laboratorium för säker salladsodling invigs

Laboratorium för säker salladsodling invigs vid SLU i Alnarp.
Frukt och grönsaker är viktiga komponenter i en hälsosam diet. Men under de senaste åren har matburna sjukdomar ökat och endast små doser av sjukdomsframkallande bakterier som t ex EHEC i färska bladgrönsaker, groddar eller frukt kan orsaka allvarliga sjukdomar hos människan.

Projekt för säker salladsodling
I ett projekt för säker salladsodling, som i våras tilldelades 15,9 miljoner kronor från FORMAS, kommer man att ta fram kunskap om vilka bakterier som normalt finns på utvalda bladgrönsaker och hur man skall kunna styra denna bakterieflora mot en sammansättning som både motverkar överlevnaden av EHEC men också minskar infektionsrisken om man skulle råka få i sig förorenade grönsaker.

Projektet drivs i samverkan med forskare från flera vetenskapliga discipliner; hortonomer, mikrobiologer, läkare och teknologer och kommer bland annat att ske i ett "Safe Salad"-laboratorium vid SLU i Alnarp, enligt ett pressmeddelande.

Läs mer om: SLU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.513