Stadig ökning av svensk kyckling senaste två åren
Efter en mindre dipp under 2020–2022 vände siffrorna uppåt för svensk kyckling under 2023. Under förra året fortsatte ökningen med 4,5 procent och börjar närma sig 110 000 ton, enligt siffror från Ipsos som tagits fram på uppdrag av Svensk Fågel.
Ser man på de senaste 15 åren har produktionen hos Svensk Fågels medlemmar ökat med 45 procent.
– Som bonde och ordförande i vår branschorganisation kan jag bara tacka svenska konsumenter som väljer att köpa mer kyckling från våra svenska gårdar. Vi bönder och företag inom svensklivsmedelsproduktion jobbar stenhårt med att ta hand om våra djur och gårdar för att ta fram bra mat till svenska hushåll, kommenterar Ulrik Helgstrand, kycklingbonde och ordförande i Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.
Enligt en konsumentundersökning som organisationen gjort tycker 70 procent, av de 1 079 respondenterna, att det viktigt att kycklingen också föds upp i Sverige.
– Dessutom visar det sig att många anser att svensk kyckling är trygg, säker samt låg antibiotikaanvändning och att vi har en bra djuruppfödning, kommenterar Maria Donis, vd Svensk Fågel.
Bakom de positiva siffrorna ligger också en ständig utveckling av branschen, med nya produkter och ny modern teknik samt att grön el blir allt vanligare på gårdarna, menar hon.