23948sdkhjf

Myndigheterna vill begränsa godisreklam mot unga

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverkets vill begränsa marknadsföringen av alla ohälsosamma livsmedel som barn och unga exponeras för i alla mediekanaler.

Det handlar om att få barn och unga att att äta mindre salt, rött kött, charkprodukter men även energitäta och näringsfattiga livsmedel, som till exempel godis, glass och snacks. I gengäld vill de skapa förutsättningar äta mer hälsosamt, som mer frukt, grönsaker, fullkorn och fisk.

Marknadsföringen ses som en ond del i detta, och främst genom sociala medier, som de menar påverkar i en negativ riktning.

– Det är bra att Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket så tydligt pratar om barn och ungas hela matmiljö. Samtidigt ser vi ett behov av mer riktade utbildningsinsatser, vilket myndigheterna också betonar. Vi skulle gärna se ökad kommunikation kring Nyckelhålet samt en översyn av närings- och hälsopåståenden för att underlätta för konsumenter att göra hälsosamma val, kommenterar Jenny Hagberg, hållbarhetsansvarig Svensk Dagligvaruhandel, myndigheternas åtgärder.

Myndigheterna menar i sin rapport att regeringen bör anta de föreslagna mål, delmål och insatsområden överlämnat till regeringen. Med de åtgärder sak livsmedelskonsumtionen fram till år 2035 bidra till en bättre och mer jämlik hälsa samt att livsmedelskonsumtionens negativa påverkan på klimat, biologisk mångfald och ekosystem ska ha minskat.

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverkets förslag på åtgärder:

  • Utred förutsättningarna för att begränsa marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel som barn och unga exponeras för i alla mediekanaler.
  • Utred hur alla skattefinansierade måltider som når barn och unga ska bli näringsriktiga och hållbara.
  • Inrätta ett nationellt kompetenscenter för barns matmiljöer och dess påverkan på barns och ungas livsmedelskonsumtion och hälsa.
  • Ge offentliga aktörer ansvar för att ta fram och implementera strategier för hållbara och hälsofrämjande matmiljöer.

Källa: Livsmedelverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141