SLU: Inga tecken på prisnedgång på kakao – ”kommer bli lyxvara”

De bakomliggande faktorerna till den låga tillgången av kakao är främst klimatförändringar och sjukdomar. Det menar Francisco X. Aguilar, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som forskar på kakaoböndernas situation.
— Det är obalansen mellan ett lågt utbud och en hög efterfrågan som driver upp priserna på den globala marknaden. Men i nuläget är priserna höga, och utvecklingen pekar mot att högkvalitativ choklad i allt större utsträckning kommer bli en lyxvara för en mer begränsad konsumentgrupp, säger han.
Västafrika är en av de största producenterna där extremväder och åldrande plantager har lett till en allt sämre produktion. Enligt statistik från världsbanken var kakaoproduktionen 586 000 ton lägre 2024 än 2023. Samtidigt har den globala importen av kakaobönor ökat med 60-70 procent sen millennieskiftet, enligt statistik från FN.
Inför det här året ser prognoserna inte heller så bra ut, och det är sannolikt att det höga priset på kakao kommer att fortsätta.
— Kanske kan det höga marknadspriset leda till återplantering på gamla plantage och försök att bruka på nya områden, vilket på sikt skulle kunna pressa ner priserna, säger Francisco X. Aguilar.