23948sdkhjf

Professor: Högre priser med mer svensktillverkat

Om Sverige väljer att tillverka mer livsmedel på egen mark riskerar det att driva upp priserna. Det menar Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi.

Ekonomiprofessorn uttalande kommer efter att regeringen presenterat en uppdaterad livsmedelsstrategi.

Magnus Henrekson pekar på att Sveriges självförsörjningsgrad idag ligger på drygt hälften av de livsmedel som behövs, och att åtgärder för att öka detta riskerar att spä på uppgången i livsmedelspriserna. 

”Det kommer att krävas ett högre pris”, säger han, enligt Sveriges Radio.

Samtidigt väntas priserna troligen bli högre i framtiden oavsett. Och detta med anledning av faktorer såsom klimatförändringar, världspolitik, energipriser och matvanor. Det uppger Christian Jörgensen, doktor i nationalekonomi på Agrofood vid Lunds universitet.

”Vi upplevde under många år ganska små prishöjningar och att vi kommer tillbaka till det är nog lite för mycket att hoppas på”, säger han till SVT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078