Kraftig minskning av gåsproduktion
De senaste 20 åren har hundra gåsproducenter blivit fyra. Bakomliggande orsak uppges vara tuff konkurrens och hårda smittskyddsregler.
– Idag är vi fyra kvar som föder upp gäss i någorlunda omfattning, säger Björn Olsson, som driver företaget Viking Fågel utanför Munka-Ljungby, till Sydsvenskan.
Dyr och krånglig uppfödning
Det är inte brist på efterfrågan som är orsaken till minskningen av gåsuppfödning, utan producenterna kämpar mot billig import och strikta smittskyddregler. I år har importen av gåskött öka med 14 procent, jämfört med föregående år.
– Förklaringen är enkel: Lönerna i Polen är lägre än här. Då blir de polska gässen också billigare än de svenska, säger Björn Olsson.
Dessutom har stränga regler för provtagning av salmonella bidragit till en dyr och krånglig uppfödning, vilket resulterat i att små uppfödare lägger ner.
Sverige har världens strängaste smittskyddslagstiftning när det gäller salmonella i kött och ägg.