23948sdkhjf

Svenskt sigill lättar på standarden för nöt och mjölk

Svenskt sigills IP-standard för nöt och mjölk, med tillvalet naturbeteskött, förenklas för att möta den ökande efterfrågan.

Syftet är att minska administrationen, göra det enklare för lantbrukare att certifiera sig och samtidigt bidra till bevarandet av Sveriges unika naturbetesmarker, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Vi har lyssnat på lantbrukarnas behov och förenklat regelverket för att sänka trösklarna, utan att tumma på certifieringens värde. Målet är att fler producenter ska kunna ansluta sig och därigenom bidra till att bevara naturbetesmarkerna, kommenterar Julia Marcopoulos, ansvarig för standarden IP nöt och mjölk hos Sigill.

Förändringarna är tänkt att underlätta certifieringsprocessen. Bland annat ska producenter som har både mjölkproduktion och köttdjur vara behöva certifiera djuren som går på naturbetesmark för att kunna slakta dessa djur som certifierat naturbeteskött.

Dessutom ska lantbrukare kunna komplettera sin verksamhet med naturbeteskött utan att behöva uppfylla krav kopplade till växtodling.

– Uppdateringen gör det lättare för fler lantbrukare att certifiera sin produktion. Vi ser väldigt positivt på förenklingarna och på merbetalningen till jordbruksföretagen, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på WWF, i en kommentar.

Detta är ett steg för öka tillgång och efterfrågan på naturbeteskött, menar Julia Marcopoulos.

– Marknaden efterfrågar mer naturbeteskött än vad som finns tillgängligt idag. Den uppdaterade standarden är ett viktigt steg mot att möjliggöra att utbudet av köttet kan öka och därmed bidra med viktiga hållbarhetsvärden, säger hon.

Sigill äger och utvecklar IP-standarden, Sveriges oberoende standard för certifiering av hållbar produktion av mat och blommor. Det omfattar områden som livsmedelssäkerhet, djuromsorg, miljöansvar och rättvisa arbetsvillkor.

I dag är närmare 4 000 certifikat utfärdade enligt IP-standardens olika inriktningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.119