23948sdkhjf

Gynnsamt väder gav stora höstsådda arealer

Årets sådd av spannmål och oljeväxter blev nästan 50 procent mer än förra årets arealer.
Torrt väder i augusti och september gjorde att årets grödor kunde skördas tidigt. Det gav utrymme för många lantbrukare att hinna bereda marken för höstsådd. Årets sådd av spannmål och oljeväxter uppgår till 537 000 hektar. Det är nästan 50 procent mer än förra årets arealer och 18 procent över genomsnittet för de senaste fem åren, enligt ett pressmeddelande.

Återhämtning i år
Efter flera år med kraftiga höstregn som försvårat höstsådden gavs i år en möjlighet till återhämtning. Det såddes totalt 381 500 hektar höstvete. Det är 72 procent mer än förra höstens rekordlåga areal och 23 procent mer än genomsnittet för de senaste fem åren. Höstvetearealen har ökat i hela landet och är större än förra årets arealer i alla län där grödan odlas.

Odlingen av ekologiskt höstvete dubblerades
Sådden av höstvete som ska odlas ekologiskt uppgår till 20 600 hektar, vilket är en dubblering jämfört med föregående år och en ökning med 54 procent jämfört med genomsnittsarealen för de fem senaste åren.

Höstrapsarealen lika stor som förra hösten
Det har såtts 80 500 hektar höstraps den här hösten, vilket är i nivå med förra årets stora areal. Jämfört med femårsgenomsnittet är det en ökning med 15 procent. Uppemot 60 procent av höstrapsarealen finns i Skåne.

Rågvetearealen ökade
Den höstsådda arealen av rågvete uppgår till 34 600 hektar. Den är därmed 67 procent större än fjolårsarealen, men i nivå med genomsnittet för de fem senaste åren. Årets höstsådd innebär en återhämtning efter fyra år med minskande odlingsarealer.

Oförändrade arealer av råg och höstkorn
Sådden av höstråg uppgår till 26 400 hektar, vilket är i samma storleksordning som förra hösten. Den höstsådda kornarealen uppgår till 13 000 hektar, vilket också är i nivå med fjolårsarealen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094