Nya Nyckelhålet ännu nyttigare
Mindre salt och socker är några av förslagen till uppdaterade regler för Nyckelhålsmärkningen.
- Nu blir Nyckelhålet ännu nyttigare. I uppdateringen har vi utgått från den vetenskapliga utvecklingen men också lyssnat på synpunkter från konsumenterna, säger Anette Jansson, ansvarig för Nyckelhålet på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Få företagen att utveckla hälsosammare mat
Nyckelhålet har två syften. Det ena är att göra det enklare att hitta de hälsosammare alternativen när man handlar mat. Det andra är att öka utbudet av hälsosam mat, så att det finns fler nyttiga alternativ att välja bland.
Nyckelhålet står för mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.
– För att driva på företagen att utveckla hälsosammare mat skärper vi kraven på Nyckelhålsmat successivt. I flingor har till exempel sockerhalten sänkts med 30 procent, säger Anette Jansson.
De nya nyckelhålskraven utgår från näringsrekommendationerna som publicerades i höstas. I de nya kriterierna blir det därför viktigare vilken typ av fett ett livsmedel innehåller än hur mycket fett det finns i maten.