EU kontrollerar Sveriges livsmedelskontroll
EU kontrollerar Sveriges livsmedelskontroll under 2014.
FVO, Food and Veterinary Office, väljer varje år olika delar av kontrollen inom livsmedelskedjan att granska. I år gör man en översyn, så kallad revision, av den svenska kontrollen inom fyra olika områden. Ett inslag i granskningen är att FVO åker ut till företag och laboratorier och ser hur kontrollmyndigheterna arbetar i verkligheten. Flera centrala myndigheter blir berörda av revisionerna, men också länsstyrelser och kommuner.
Livsmedelsverket samordnar revisionen om kött och mjölk. Det gäller kontrollen vid slakterier, mejerier, företag som gör charkprodukter med flera. Här kommer kontrollen av hygienregler, märkning och mycket mer att granskas. Jordbruksverket samordnar de övriga tre - fiskodling, växtskyddsmedel och kontroll av animaliska biprodukter.
Granskar de svenska kontroller
En dryg månad före besöket brukar FVO tala om mer i detalj vad de vill granska för varje område, vilken typ av företag de vill besöka och om de vill komma till något laboratorium. Det är hur kontrollen sker på dessa ställen FVO granskar och inte hur de besökta företagen följer regelverket, det sköter de svenska myndigheterna. Varje revision är en till två veckor lång.
Efter besöket skriver FVO en rapport som beskriver vad man funnit och eventuella brister i kontrollen. De svenska myndigheterna får i så fall beskriva vad de tänker göra för att rätta till bristerna. Rapporten och Sveriges åtgärder för att rätta till eventuella brister publiceras sedan på FVO:s webbplats.