Bättre kontroll av räkfisket
Regeringen menar att kontrollen av räkfisket måste bli bättre.
– Jag har tidigare påpekat att kontrollen måste bli bättre så att inte småräkor kastas överbord. Regeringen har därför i dag uppdragit åt Kustbevakningen tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten att ta fram en särskild kontrollstrategi för räkfisket och inom ramen för uppdraget också se över kontrollmetodiken, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelenade.
– Vi kan inte ha en situation där någras olagliga agerande förstör för alla verksamma inom räkfisket. Jag är mån om att konsumenterna ska känna sig trygga i att de även i fortsättningen ska kunna äta svenska räkor, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
Inom ramen för uppdraget ska Havs- och vattenmyndigheten också föra dialog med näringen om hur näringen på ett aktivt sätt kan bidra för att säkerställa att reglerna efterlevs på området. För att åstadkomma ett väl fungerande system under det kommande utkastförbudet, vilket redan i dag gäller för räkan, är det en förutsättning att fiskenäringen på ett aktivt sätt bidrar till att samtliga fångster dokumenteras och verifieras om vi ska få ett system som konsumenter, näring och myndigheter kan känna sig både nöjda och trygga med.
Satsningar på selektiva redskap
Regeringen har i budgetpropositionen för 2014 avsatt 38 miljoner kronor under fyra år för utveckling av mer selektiva redskap. Detta arbete är naturligtvis också viktigt för att minska de oönskade fångsterna inom fisket.
Beståndstatus
Det internationella havsforskningsrådet (ICES) har i sin rådgivning för 2014 gjort bedömningen att räkbeståndet i områdena Skagerrak (IIIa) och söder om Norge västra (IVa) förvaltas i linje med de mål som finns om maximalt hållbart avkastning (MSY). ICES har dock konstaterat att det förekommer ett utkast av mindre räka (råräka). Utkast av mindre räka i syfte att öka det ekonomiska värdet på fångsten är inte tillåtet enligt gällande regler inom EU.
Då det förekommit utkast av mindre räkor bestämde HaV att inte fördela hela den svenska räkkvoten under 2013. Beslutet fattades för att undvika att räkfisket skulle överskrida de av ICES rekommenderade uttagen.