Björnekulla frukt i Åstorp läggs ner
I nästan 80 år har Björnekulla tillverkat sylt och inlagda grönsaker i Åstorpsfabriken. Men nu flyttas produktionen och samtliga anställda blir utan jobb.
– Vi fortsätter produktionen fram till november i år. Därefter får vi se var vi flyttar tillverkningen i vår framtida satsning, säger Frank Jakobsen, vd för nybildade Björnekulla fruit AB, till Helsingborgs Dagblad.
Björnekulla hade ett 30-tal anställda för tre år sedan, men gick i konkurs och köptes då upp av Finax. Tidigare i år sålde Finax vidare Björnekulla till danska syltföretaget Igos, och i samband med det bildades även Björnekulla fruit.
Mest troligt med fortsatt produktion i Sverige
– Just nu pågår ett stort strategiskt arbete, en strukturell process som ska säkerställa att Björnekulla blir konkurrenskraftigt även i framtiden, säger Frank Jakobsen till tidningen och framhåller också att det är inte är särskilt troligt att produktionen flyttar till Danmark.
– En stor del av det som vi i dag producerar i Åstorp har vi inte på andra ställen i organisationen, vi använder bland annat svenska gurkor och rödbetor. Därför vore det inte optimalt att flytta den typen av tillverkning till Danmark, så någonstans i södra Sverige vore ett mer tänkbart alternativ, fortsätter han.