Sverige ökar mest i världen på eko
Försäljningen av ekologiska och KRAV-märkta livsmedel har slagit alla rekord under första halvåret 2014.
Ökat konsumentintresse
Representanter för livsmedelskedjorna säger att den främsta förklaringen till rekordförsäljningen är att konsumenters intresse ökar för ekologiskt och KRAV-märkt. Det ökande konsumentintresset sker dessutom i kombination med en allmänt rådande hälsotrend, ett ökande intresse för matens ursprung och ökad betydelse av att produktionen sker utan kemiska bekämpningsmedel.
– Aldrig förr har så många konsumenter tillsammans köpt så mycket KRAV-märkt och ekologisk mat. 2014 blir ett rekordår och den ekologiska marknadsandelen kommer att öka rejält, säger Lars Nellmer, VD för KRAV i ett pressmeddelande.
Ungefär 80 procent av de ekologiska livsmedlen är KRAV-märkta, resten är certifierade enbart enligt EU:s regler för ekologiska livsmedel.
Ökning på den ekologiska världsmarknaden
Om försäljningstakten inte mattas av under det andra halvåret 2014 är förhoppningen att den totala marknadsandelen för ekologiskt ska öka rejält. 2013 var andelen 3,8 procent i detaljhandeln. Inte särskilt stort internationell sett. I till exempelvis Danmark är andelen 8 procent.
Även om ökningen ser ut att vara störst i Sverige hittills i år ökar försäljningen även i flera länder. Totalt uppskattas den ekologiska världsmarknaden öka med cirka 10 procent under 2014.