Anguriagurka kan orsaka matförgiftning
En sammanblandning mellan förer har bidragit till att flera personer har blivit matförgiftade då de ätit anguriagurka.
Bakgrunden är att det har skett en sammanblandning av fröer från sorten ”West India Gherkin” och en vildform av gurkan. Vildformen har en hög halt av ämnet cucurbitacin som kan ge illamående, ont i magen och ibland kräkningar. Symptomen är övergående och innebär ingen långsiktig risk för friska människor.
Täcks inte av lagstiftning
Anguriagurkan är en så kallat oreglerad art, vilket betyder att den inte täcks av lagstiftningen för köksväxtarter. Det innebär att den inte omfattas av någon statlig kontroll av frönas kvalitet eller sortäkthet.
Det giftiga ämnet cucurbitacin, som kan förekomma i varianter av gurka, squash eller melon, har en tydligt bitter smak. Därför gäller det allmänna rådet att inte äta gurka, squash eller melon som har bitter smak.