Fazer fortsätter med sitt palmoljearbete
Fazers nya åtagande fortsättning på 10 års palmoljearbete.
- Vi har en tydlig riktlinje. Vi vill förbättra spårbarheten för den palmolja vi använder och transparensen i inköpskedjan, berättar Fazer-koncernens kommunikations- och varumärkesdirektör Ulrika Romantschuk i ett pressmeddelande. I första hand är vårt mål att använda segregerad palmolja. Men genom att stödja massbalansmetoden drar vi vårt strå till stacken för att uppmuntra producenterna att börja använda spårbar palmolja.
Policy för leverantörerna
Fazer har stöttat produktionen av RSPO-certifierad palmolja genom GreenPalm-certifikat, men systemet garanterar inte palmoljans spårbarhet. Enligt modellen för handel med segregerad palmolja, det vill säga särhållning, är all palmolja som hanteras RSPO-certifierad.
- All palmolja som vi använder är certifierad, och det kommer den att vara också i fortsättningen. Vi vill gå framåt och se vad vi kan göra utöver certifikaten, säger Ulrika Romantschuk. Fazers kommer att skapa en policy för leverantörerna, där Fazers krav på palmoljeproduktionen specificeras.
Största delen av den palmolja som Fazer använder finns i fettblandningar, som Fazer köper av sina fett- och oljeleverantörer.
- Därför är det mycket viktigt för oss, att våra leverantörer kan erbjuda oss hållbar palmolja, konstaterar Nina Elomaa.
Fettblandningarna som innehåller palmolja används i Fazers kex, konfektyrfyllning och vissa kaffebröd.