Ökad efterfrågan på svensk och närproducerad mat
Svensk och närproducerad mat blir allt mer efterfrågad
- Det är glädjande att se att intresset för svenska råvaror och förtroendet för svenska bönder är så stort. All den kommunikation, de verktyg och de olika insatser som många aktörer genomfört de senaste åren för att synliggöra svensk mat har gett resultat. Undersökningen visar att allt fler konsumenter gör medvetna val och värderar effekter för miljön och djurskyddet i sin konsumtion. Det är viktigt inför framtiden då det skickar signaler om behovet av en ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar matproduktion, säger Christina Nordin, divisonsdirektör med ansvar för frågor om hållbar mat på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Vill stödja lokal produktion
Konsumenterna har också fått svara på varför de köper svenska närproducerade varor. Den vanligaste anledningen är att de vill stödja den lokala ekologiska produktionen. 82 procent har angett det svaret. Sju av tio anger svaret att det är bättre för miljön.