Regeringen vill främja livsmedelsexport
Regeringen lägger två uppdrag om livsmedelsexport till Jordbruksverket.
Vill kartlägga
Det senaste decenniet har den svenska exporten av livsmedel utvecklats starkt. Samtidigt har utvecklingen varit beroende av ett fåtal företags exportframgångar. De stora företagen står för omkring 90 procent av exporten och de små och medelstora för den resterande delen. Därmed blir den svenska matproduktionen känslig för enskilda företags framgångar och motgångar. Mot denna bakgrund vill regeringen kartlägga framförallt de små och medelstora företagens kännedom om de tjänster som ryms inom statligt exportfrämjande. Kartläggningen ska ge en klarare bild av exportfrämjandet samt beskriva hur och i vilken omfattning de olika verksamheterna omfattar livsmedelssektorns företag.
- Uppdragen som vi har beslutat om i dag lägger en grund för fortsatt arbete med att främja svensk livsmedelsexport, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i en kommentar i ett pressmeddelande.
- Regeringen ser exporten av livsmedel som en viktig drivkraft för att öka matproduktionen i Sverige. Med uppdragen vill jag och regeringen undersöka exportens betydelse för jobb och tillväxt, inte minst på landsbygden, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
I uppdragen till Jordbruksverket ingår även att redogöra för hur andra länder arbetar med handels- och exportfrämjande insatser inom livsmedelsområdet.