Export för Östersjöfisk utökas
Fet Östersjöfisk kan vid årsskiftet säljas till EU, men bara om den klarar gränsvärdet.
– Vi genomför en anpassning av reglerna, för att fisket ska få samma förutsättningar i alla EU-länder, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Varje parti fisk måste testas
Med varje parti fisk måste ett intyg finnas, som visar varifrån fisken kommer, och att halten av dioxiner och dioxinlika PCB inte överskrider gränsvärdet. Provtagning av fisken sker på säljarens bekostnad. Den ska utföras av ett ackrediterat laboratorium och följa EU:s regler för testning av dioxiner och PCB.
– Livsmedelsverket kommer att följa upp och säkerställa att provtagningen går rätt till. Om vi märker att det inte sköts kommer vi att överväga särskilda regler för vem som får utföra provtagningen, säger Pontus Elvingsson.
Beslutet om de nya reglerna fattades den 20 oktober 2014 och reglerna börjar gälla den 1 januari 2015. En vägledning för fiskare och fiskerikonsulter kommer att tas fram innan laxfiskesäsongen startar nästa vår.