Viltbark vann Matverk Småland
Vinnaren i Matverk Småland blev Viltbark, Smålands svar på renskav.
För ett par år sedan byggde Anette Darberg från Kalvenäs Kött om sitt slakteri för att kunna hantera viltkött. Säkerhetskontrollerna kring kött från vildsvin är rigorösa och allt kött härifrån har Livsmedelsverkets säkerhetsstämpel.
– Utan Anettes perfekta kött skulle det här inte vara möjligt, säger produktmästaren Michael Törnström från Mickes Vilt Rökeri i ett pressmeddelande.
Köttet levereras till Mickes Vilt Rökeri i Sävsjöström. Viltbark görs på en sidodel av vildsvinsskinkan och röks med en torrlakningsmetod. Smaken utvecklas under cirka sex veckor och sedan smälter Viltbarken i munnen.
– Köttet är mört och gott och funkar perfekt att ha med i fickan som mellanmål ute i skogen. Ta med en tunn kniv, tälj tunna skivor och njut på jaktpasset eller på svamp- eller fisketuren, föreslår Micke. Han tillägger att det finns en gräns vad de kan tillhandahålla per månad, men att Viltbark också ska vara lite lyxigt.