23948sdkhjf

Nya marknader ska ersätta Ryssland

EU-kommissionen undersöker alternativa exportmarknader för de produkter som berörs av det ryska importstoppet.
Ryssland införde i slutet av sommaren 2014 importstopp för en rad livsmedelsvaror från EU, USA, Norge, Australien och Kanada. Importstoppet, som ska gälla i ett år, omfattar främst kött, fisk, mejeriprodukter, frukt och grönsaker. Importstoppet är ett svar på de sanktioner som infördes mot landet till följd av konflikterna i Ukraina. Ryssland har också stoppat enskilda produkter, som exempelvis griskött från EU, med hänvisning till att landet vill skydda sina djur mot smittsamma djursjukdomar.

Nya marknader
Kommissionen har undersökt möjligheterna att exportera till 18 nya marknader, enligt ett pressmeddelande från Jordbruksverket. För att belysa dessa på bästa sätt har kommissionen använt egna tjänstemän på plats och hämtat in synpunkter från medlemsstaterna.

De aktuella länderna är Algeriet, Colombia, Egypten, Etiopien, Indonesien, Mexiko, Marocko, Nigeria, Peru, Saudiarabien, Sydafrika, Thailand, Tunisien, Turkiet, Ukraina, Förenade Arabemiraten, Uzbekistan och Vietnam.

Kommissionen har dessutom prioriterat tio exportmarknader i arbetet med att lösa problem kopplat till sanitära och fytosanitära åtgärder för att skydda konsumenter mot hälsorisker i livsmedel. Ett av länderna är Kina, där de arbetar med att lösa frågor knutna till nötkött, griskött och mejeriprodukter. Övriga länder är Brasilien, Chile, Colombia/Peru, Indien, Indonesien, Mexiko, Turkiet, USA/Canada och Vietnam.

Säljfrämjande åtgärder
Kommissionen har infört olika kortsiktiga krisåtgärder för att mildra effekterna av det ryska importstoppet, till exempel privat lagring för mejeriprodukter. Men också mer långsiktiga åtgärder som stödsystem för säljfrämjande åtgärder.
Läs mer om: EU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063