23948sdkhjf

Tillverkade mjöl av ratade bananer

Studenter i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola har tillverkat mjöl av bananer.
Merparten av Sveriges importerade frukt anländer till Helsingborgs hamn. Där slängs varje år mängder av söta, brunfläckiga bananer eftersom grossister vet att konsumenter ratar dem. Nu har några civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola upptäckt att frukten, med skalet på, fungerar utmärkt att malas ner till ett mjöl.

– Det här mjölet är lite sött och aromatiskt och kan ersätta vanligt vetemjöl i bakverk. Det är också glutenfritt, säger studenten Nathalie Knopp i ett pressmeddelande och visar en nybakad kladdkaka.

Motverka matsvinn
Eftersom mjölet är lite sött kan man också ha det som ett pulver, till exempel att strö över en fruktsallad och andra desserter, föreslår studenterna. Nathalie Knopp och hennes kursare har också laborerat med andra möjliga användningsområden och tillverkat en pasta av mjölet. För att tillverka mjölet har studenterna kokat, torkat och malt bananerna i nämnda ordning.

Det krävs alltså ingen avancerad teknologi för att tillverka mjölet. Det krävs dock en hel del frukt eftersom bananer till åttio procent innehåller vatten.

– Men alternativet är ju att de slängs och då är det här bättre. Skalet används till djurfoder men det innehåller fiber som kan vara bra för människor också.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063