Frysta hallon återkallas
Martin & Servera återkallar nu frysta hallon med anledning av dödsfall orsakade av virussmitta.
Som en ren säkerhetsåtgärd valser nu Martin & Servera att genast införa säljstopp av hallonen.
– Beslutet om återkallningen togs på tisdagseftermiddagen, uppger Christina Gezelius på Martin & Servera, till Food Supply.
Alla kunder som under den senaste månaden mottagit leverans av produkten omfattas av återkallningen.
– Nu kontaktas kunder som fått leverans av den berörda artikeln under april månad och vi begär att de kartonger hallon som finns kvar hos kunderna skickas i retur till oss, meddelar Christina Gezelius.
Åtgärden vidtas för att så långt som möjligt minimera risken att ytterligare personer ska drabbas.
Norovirus är vanligt förekommande i frysta importerade hallon och ska enligt livsmedelsverkets rekommendationer kokas i minst en minut innan förtäring. Detta har även framgått via extra märkning på Martin & Serveras produkter.
De berörda leveranserna av frysta hallon från Martin & Servera importeras från Serbien där de har testats för norovirus som visat negativt resultat. De första provsvaren förväntas komma i slutet av veckan.
Fakta: Frysta bär
Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan och Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset. Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.
Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.
Råden om hallon förväntas vara kvar en längre tid, eftersom det är svårt att komma tillrätta med problemet att hallonen förorenas med norovirus.
Livsmedelsverket gav tidigare rådet att koka frysta jordgubbar från Marocko och Egypten på grund av utbrott av hepatit A. Det rådet togs bort hösten 2013.
Källa: Livsmedelsverket
Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan och Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset. Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.
Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.
Råden om hallon förväntas vara kvar en längre tid, eftersom det är svårt att komma tillrätta med problemet att hallonen förorenas med norovirus.
Livsmedelsverket gav tidigare rådet att koka frysta jordgubbar från Marocko och Egypten på grund av utbrott av hepatit A. Det rådet togs bort hösten 2013.
Källa: Livsmedelsverket