Tonar ned larm om giftiga popcorn
Livsmedelsverket: "Då måste man äta oerhörda mängder."
Kemikalierna används, förutom i vissa förpackningar, också i brandskum och inom metallindustrin för att de är avstötande mot både fett och vatten. Ämnena kan, i stora mängder, orsaka cancer, vara hormonstörande och framkalla missfall. De lagras dessutom länge i kroppen, men tar också lång tid för naturen att bryta ner.
Enligt Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, är det i princip omöjligt att nå upp till farliga nivåer av ämnena bara genom att äta micropopcorn.
– Då måste man äta oerhörda mängder, och det skulle vara farligt av helt andra anledningar, säger hon till Svenska Dagbladet.
Emma Halldin Ankarberg välkomnar ändå beslutet som Coop i Danmark har tagit.
– Det är bra, för det sätter tryck på industrin att ta fram alternativ.
På Coop Sverige känner man till det danska beslutet.
"I dag finns inte något förpackningsalternativ för mikropopcorn, men vi välkomnar en sådan utveckling. I dag finns inte något beslut om att Coop i Sverige ska sluta sälja mikropopcorn", meddelar Louise Stephan, pressansvarig på Coop Sverige, i ett skriftligt uttalande till TT.