23948sdkhjf

Killingar avlivas för mjölkens skull

Minst 6 000 killingar avlivas i landet varje år, enligt Jordbruksverket.
Dilemmat för bönderna växer i takt med att efterfrågan på getost ökar – de flesta bockkillingar som inte kan bidra med mjölk till osten som vuxna avlivas. Det rapporterar Sveriges Radio

– Det känns så bortkastat, det är något som känns riktigt fel. Att ta bort ett liv precis när det har börjat, säger Carmen Wikström, getbonde utanför Flen, till Sveriges Radio.

De flesta avlivas efter bara några timmar eller dygn i livet.

– Den här etiska frågan är en stor grej därför att många tycker att det är jobbigt att bara föda upp, döda och gräva ner. Dels känslomässigt, men också ekologiskt och allt det där. Man gör ju inte så med några andra djurslag egentligen utan man tar ju tillvara köttet, säger Kerstin Jürss, ordförande i Sveriges Gårdsmejerister, till Sverige Radio.

I dag finns det, enligt Sveriges Radio, cirka 60 getgårdar i Sverige – att jämföra med 20 stycken under mitten på 90-talet.

Carmen Wikström, som är getbonde, har hittat en restaurang som köper hennes bockkillingar och kan därför behålla dem några månader innan de slaktas. Men ju mer hennes verksamhet växer desto fler köpare måste hon hitta. I nuläget är det ingen bra affär – uppfödningen är dyr och att slakterierna tar samma pris för en liten killing som för ett lamm som är mycket större. Och ibland funderar hon på att sluta som getbonde.

– Det tänker jag, jag ställer den frågan till mig själv flera gånger om året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.392