Stora variationer inom livsmedelskontroll
Skillnader mellan olika kommuner när det gäller hur kontroller utförs.
Många myndigheter genomför den kontroll de planerat med kompetent personal och bra utrustning. Andra har stora brister i sin planering och utför ingen, eller mycket begränsad kontroll.
– Många myndigheter gör regelbundet riskbaserad kontroll med kompetenta medarbetare, men ett fåtal gör knappt någon kontroll alls. Brist på resurser och personal är en av förklaringarna, säger Cecilia Svärd, på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Det finns också stora variationer i hur ofta de olika kontrollmyndigheterna påpekar brister eller vidtar åtgärder när företagen inte åtgärdar bristerna.
Kontrollen ska vara avgiftsfinansierad, men många kommuner tar ut för låga avgifter för den kontroll de utför.
– Kommunerna måste börja ta ut avgifter som täcker kontrollen – det är en förutsättning för en fungerande och likvärdig kontroll, säger Malin Engdahl, biträdande chef på Område Livsmedelskontroll, i samma pressmeddelande.
Livsmedelsföretag i de högsta riskklasserna ska kontrolleras minst en gång varje år. Under 2014 kontrollerades 95 procent av dessa företag. Motsvarande siffra för dricksvattenanläggningarna är 85 procent.