23948sdkhjf

Forskare menar insektsodling är framtiden

Förespråkare hävdar att insekter klimat- och resursmässigt är överlägsna dagens köttdjur.
Framtidens djurstallar kan komma att myllra av liv. Om en grupp forskare vid SLU får som de vill blir insektsodling nästa nisch inom lantbruket. Det framgår i ett pressmeddelande.

Forskarna vill ta reda på vilka insekter som lämpar sig för köttproduktion och målet är att lansera ett centrum för så kallad entomologi – ätandet av insekter som mat.

– Jag tror att vi kommer att ha ätbara insekter i Sverige inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Anna Jansson, professor vid institutionen för husdjurens utfodring och vård på SLU, i pressmeddelandet.

Enligt Anna Jansson äter två miljarder människor på jorden redan insekter, men att vi i västvärlden måste jobba med att hantera "äckelfaktorn".

Förutom proteiner, innehåller insekter både mineraler och andra nyttigheter och förespråkarna hävdar att de klimat- och resursmässigt är överlägsna dagens köttdjur. Men hittills har intresset varit svalt bland svenska bönder.

– Det ska bli intressant att se vilka som tar upp det här spåret. De som hittills har kontaktat mig och varit intresserade är inte bönder, utan andra människor som entreprenörer, upper Anna Jansson i pressmeddelandet.

Samtidigt anser hon att just bönder har goda förutsättningar att odla insekter.

– Det är ingen tvekan om att bönder har ett bättre läge än andra som måste köpa in foder, men frågan är om de är tillräckligt vågade att prova.

Gräshoppor, mjölbaggar och honungsbin är svenska arter som skulle kunna hamna på matbordet.

På LRF ser man på möjligheterna med ett öppet, men tveksamt, sinne. Analytikern Christian Näslund tror snarare på uppfödning av insekter för proteinfoder.

– I Australien finns till exempel produktion av insekter för djurfoder, säger han och konstaterar att dagens regelverk inte tillåter sådant i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094