Rötmånad bromsas av svalt väder
...men var försiktig med livsmedlen i alla fall. Frysklampar kan förhindra magsjuka.
Rötmånaden kallas sedan gammalt perioden från slutet av juli då sommarvärmen lätt fick köttet att härska och mjölken att surna. Rötmånaden kvarstår som begrepp men nu har vi kyl och frys, och just den här sommaren dessutom ganska svalt väder.
– Jag skulle snarare tala om rötmånadsväder. Vi hade en varm period i början av juli och då var det rötmånadsväder. Nu har vi inte det, men värmen kan ju komma tillbaka, säger Rikard Dryselius vid Livsmedelsverket till TT.
Men det är ändå viktigt att hålla livsmedlen kalla från affären hem till kylskåpet eller under utflykten. Det behövs nämligen inte högsommartemperaturer för att mikroorganismer och bakterier ska växa till i maten och vålla magsjuka. Ett sätt att motverka bakterier är att ha med sig kylväska eller frysklampar på picknicken, samt ställa in maten i kylen så fort man kommer hem.
Och lika viktigt är att vara noggrann med livsmedlen vid grillning.
– Ha inte använda samma redskap och fat till det råa köttet som till det grillade och andra livsmedel. Det är också jätteviktigt att steka igenom köttfärs, säger Rikard Dryselius.