23948sdkhjf

Brukshotellet vill bli självförsörjande på mat

Allting började efter de stora matskandaler som avlöste varandra under 2000-talet.
På Högbo Brukshotell utanför Sandviken, i Gävleborgs län, har krögaren Stefan Johansson satt målet att hälften av allt som serveras ska vara närproducerat inom tio år. Det framkommer av ett pressmeddelande.

Allting började efter de stora matskandaler som avlöste varandra under 2000-talet. Stefan Johansson insåg då att han ville ha full kontroll på råvarorna och känna sig trygg med det han serverade sina gäster.

Stefan Johansson letar hela tiden efter sätt att använda lokala varor i säsong och att hålla en hög nivå på maten med det som finns tillhands. Det blir mycket experimenterande med konserver och förädling. Som närproducerat räknar man allt som producerats inom en sjumilsradie från bruket. Idag ligger Högbo Brukshotell på 21 procent – att jämföra med 5 procent för tre år sedan och allt som produceras på bruket, både oförädlade och förädlade produkter, samlas under varumärket Made in Högbo.

Bredvid Högbo Brukshotell odlas grönsakerna som används i hotellköket och överskottet säljs i gårdsbutiken. Flera mindre företag driver verksamhet på området, i egen regi eller som avknoppningar från kommunala projekt. Det finns bland annat uppfödning av vaktlar, lamm, kor och grisar. Det tillverkas ost, bröd, charkuterier och honung.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11