Världens smakelit samlas i Göteborg
Just nu är 900 sensorikexperter samlade i Göteborg för att diskutera doft och smak i framtidens livsmedel.
Värd för årets upplaga av den internationella Pangbornkonferensen är SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Besökarna kommer både från akademin och näringslivet och kan beskrivas som en blandning mellan ett vetenskapligt symposium där nya rön presenteras och en mässa för att visa nya sätt att tillämpa ny kunskap.
Halvvägs in är, Bruno Hedlund, en av konferensarrangörerna, mycket nöjd.
—Det är uppenbart att sensorik är ett vetenskapsområde som har graderats upp på senare tid, säger han till Food Supply.
Han anser att allt fler företag, inte bara inom livsmedelsbranschen, inser betydelsen av att nå konsumenterna på flera plan samtidigt – att en kombination av sinnesupplevelser samspelar och därmed skapar en attraktiv helhetsbild som överträffar konkurrenterna på en stenhård marknad.
—En insikt om hur konsumenterna upplever en produkt med sina sinnen är oerhört viktigt i produktutvecklingen, säger Bruno Hedlund och fortsätter:
— I dag ser vi en stor utslagning bland såväl nya som gamla produkter. Det är helt avgörande att hitta precis rätt med sin produkt direkt, annars är det oftast kört.