23948sdkhjf

Minskad omsättning för Arla

Arla Foods minskar omsättningen med 3,8 procent, enligt halvårsrapporten.
"Ett välskött kooperativ på en svår marknad". Så beskriver Arla Foods den egna koncernen på framsidan av halvårsrapporten, som kom i dag.

— Den globala mejeriindustrin har sällan varit mer oförutsägbar, och 2015 har visat sig vara en lika stor utmaning som vi trodde. Vår långsiktiga inställning är att marknaden kommer att vända, och vi fortsätter att fokusera på vår strategiska agenda. säger Arla Foods koncernchef Peder Tuborgh, i halvårsrapporten.

Fallande mejeripriser på den globala marknaden påverkar såväl Arlas omsättning och Arlaintjäningen negativt. Arlas tiotals omsättning sjönk med 3,8 procent till 48,88 miljarder kronor det första halvåret 2015. Arlaintjäningen till ägarbönderna landade på 3,16 kronor per kilo mjölk.

— Vår omsättning ligger i linje med förväntningarna för första halvåret 2015. Vi har reducerat effekterna av den negativa marknaden genom att styra de ökande mjölkvolymerna till detaljhandels- och varumärkesprodukter, och på så sätt begränsat den mängd som går till mindre lönsamma råvaruprodukter. Vi gör allt vi kan för att minimera effekterna av situationen på den globala marknaden, men vi kan inte ändra det faktum att våra ägarbönder befinner sig i en svår situation just nu, kommenterar Peder Tuborgh.

Arla poängterar att ägarna har "ett fast grepp" om kostnaderna. Investeringarna har minskat med 30 procent och målsättningen är spara ytterligare 330 miljoner euro före utgången av 2015 jämfört med 2012. Peder Tuborgh lyfter fram exporten som en ljuspunkt.

— Med undantag för Ryssland, som fortfarande väljer att inte importera kvalitetsprodukter från EU, framskrider vår verksamhet på tillväxtmarknaderna utanför EU enligt plan. Vår varumärkesförsäljning i Kina fördubblas i år och vår volymdrivna omsättningstillväxt i Mellanöstern och Afrika på 15 procent är stark och bidrar till vår internationella verksamhet genom att vara en mycket lönsam affärsenhet inom Arla, säger Peder Tuborgh.


Nyckeltal:
Arlaintjäning 3,16 kronor/kg (33,8 eurocent/kg)
Omsättning 47,88 miljarder kronor (5,13 miljarder euro)
Vinst 1,08 miljarder kronor (116 miljoner euro),(2,3 %)
Mjölkvolym (totalt) 7,0 miljarder kg
Mjölkvolym (ägare) 6,25 miljarder kg
Ägarbönder 12 747
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078