23948sdkhjf

Absolut Vodka blir förnybart

Genom en övergång till biodiesel ska Absolut Vodka halvera koldioxidutsläppen till år 2020.
Bakgrunden är att The Absolut Company, som är en del av den franska destillerikoncernen Pernod Ricard, 2009 spikade målsättningen att halvera företagets koldioxidutsläpp i från transporterna till och från de svenska produktionsanläggningarna till år 2020.

För att lyckas med målsättningen övergår sprittillverkaren till att köra med rapsmetylester, RME, i vanligt tal kallat biodiesel.

– Vi har hittills erfarit att med rätt service, är det idag möjligt att genomföra ett större transportarbete med RME, säger Peter Neiderud, logistikchef och tillförordnad kvalitets- och miljöchef vid The Absolut Company.

Att transporterna sker med RME i tanken gör, enligt vodkaföretaget, att koldioxidutsläppen kommer att minskas rejält, och att målet med att minska utsläppen med 50 procent kommer att uppnås med råge.

– Detta är ett steg på vägen i vår strävan efter att göra så lite påverkan på miljön som möjligt. Vi ser RME som en bra men tillfällig lösning, då raps i grund och botten är en livsmedelsprodukt. Vi undersöker därför fortlöpande andra möjliga bränslealternativ att använda i framtiden. Mest intressant är förädlade restprodukter så som biogas eller skogsprodukter. Detta skulle rimma bättre med konceptet cirkulär ekonomi, som vi försöker ha som ledstjärna i vårt arbete, säger Peter Neiderud.

Utsläppshalveringen gäller dock inte exporten. 75 procent av all vodka som produceras av Absolut exporteras med båt.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095