23948sdkhjf

Spendrups har inte signerat avtal om Visby-bryggeri

En dyr vattenledning gör att Spendrups ännu inte skrivit på avtalet, rapporterar P4 Gotland.
Food Supply har tidigare berättat om Spendrups planer på ett bryggeri i Visby.

I september månad klubbades ett ramavtal mellan Spendrups, Gotlands Bryggeri och Region Gotland igenom. Men fortfarande har inte Spendrups skrivit på avtalet, rapporterar P4 Gotland.

Orsaken ska vara att parterna inte klommit överrens om kostnaderna för vatten och avlopp, enligt radion.

I ramavtalet står det att Spendrups inte under några omständigheter kan acceptera att vattenleverans sker med avsaltat havsvatten. Så om Region Gotland börjar rena havsvatten till dricksvatten krävs en speciallösning för bryggeriet.

Enligt P4 Gotland, som hänvisar till tjänstemän på teknikförvaltningen, måste man bygga en ny behandlingsanläggning och en ny ledning genom Visby, från vattentäkten Langes Hage till bryggeriet i hamnen.

En grov uppskattning är att det kommer att kosta tolv miljoner kronor, vilket är åtta miljoner mer än man räknat med tidigare.

– Alla fördyringar är ju någonting som måste tas på allvar, så är det ju, och alla fördyringar måste man syna i sömmarna oavsett vilket projekt det handlar om. Och det kommer vi behöva titta närmare på, säger Johan Spendrup, vd för Gotlands Bryggeri, i en kommentar till radion.

Enligt avtalet ska Region Gotland finansiera eventuell anläggning. Men kostnaden ska inte hamna på skattebetalarna eller VA-kollektivet utan bryggeriet ska betala tillbaka via taxor och regionen föreslår en avskrivningstid på 50 år.

Parterna i avtalet planerar ett möte i nästa vecka för att diskutera VA-taxan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125