23948sdkhjf

Få fällande domar för livsmedelsbrott

Kommuner anmälde totalt 160 livsmedelsbrott under 2014. Endast nio fälldes. "Illa", anser Livsmedelsverket.
Under 2014 gjorde 52 kommuner sammanlagt 160 åtalsanmälningar för livsmedelsbrott. Av dem gick 14 till åtal, varav nio gick till fällande dom. Det enligt Livsmedelsverkets redovisning av en enkät till kommunerna.

— Det finns en klar önskan hos livsmedelskontrollen att åklagarna ska prioritera anmälningarna högre, säger Maria Florin, jurist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket beklagar att "det sällan händer något" med de anmälningar som lämnas in av livsmedelsinpektörerna, och anser att det leder till att livsmedelsföretagen inte kan verka på lika villkor.

— Vi vill att polis och åklagare tar livsmedelsbrott på större allvar. Risken att straffas är alldeles för liten, jämfört med de vinster man kan göra vid livsmedelsbrott. Att många av åtalsanmälningarna inte når domstol är illa.

I Livsmedelsverkets enkät, som genomfördes i maj 2015, framgår att kontrollmyndigheterna har dålig koll på vad som händer efter att en anmälan lämnats in. Det är fallet i 68 procent av anmälningarna.

Dessutom uppger var tionde kommun att de avstått från att anmäla ett misstänkt livsmedelsbrott. De främsta anledningarna till det är, enligt enkäten, att ärendet inte prioriteras av åklagare, att ärendet läggs ned och att det tar för mycket tid att upprätta en anmälan.

Livsmedelsverket har nu inlett ett samarbete med åklagarmyndigheten. I höstas startade Livsmedelsverket även en intensivutbildning.

— Under hösten och vintern genomför vi en intensiv utbildning där över 200 livsmedelsinspektörer ska lära sig mer om hur man upptäcker och förebygger livsmedelsbrott, säger Maria Florin.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078