23948sdkhjf

Dill ska strålas godare

Ultraviolett ljus ska göra svenska kryddor och grönsaker mer konkurrenskraftiga.
— Grödor som luktar och smakare godare och som håller längre ger ett mervärde för konsumenterna. Detta leder också till mindre svinn och mindre användning av kemikalier i odlingen, säger Åke Strid, forskare vid Örebro universitet.

Han har precis mottagit 3 miljoner kronor för att göra svenska växthusodlare mer konkurrenskraftiga. Pengarna, som kommer från Formas, ska gå till att öka förståelsen för hur det ultravioletta ljuset påverkar tillväxten hos grönsaker och produktionen av fytokemikalier, vitaminer och andra substanser som är för att odla hälsosam mat.

Det ultravioletta ljuset, som är osynligt för människor, har visat sig avgörande för växters växtkraft, vilket skapar bekymmer då materialet i växthusens tak hindrar UV-ljuset att nå plantorna.

— Vi vill se hur extra UV-ljus i låga och kortvariga doser kan öka produktionen av fytokemikalier i kryddväxter och bladgrönsaker.

Det handlar exempelvis om dill och basilika och målet är att se till att det solfattiga Sverige, med hjälp av UV-ljus, ska kunna konkurrera med mer solstänkta länder.

Genom ökad förståelse för hur vitaminer och andra fytokemikalier produceras i växter öppnas möjligheten att använda UV-ljus för att öka kvaliteten vid växthusodlingar. Därmed får odlare i det solfattiga Sverige möjlighet att konkurrera på andra villkor.

Denna forskning är en förlängning av ett projekt som KK-stiftelsen finansierar i ytterligare ett år.

Förmer information kontakta:
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109