23948sdkhjf

"Alkoholförsäljng på nätet kan stoppas"

Det är åtminstone nyktehetsorganisationen IOGT-NTO:s tolkning av gårdagens dom från EU.
Målet som har avhandlats av EU-domstolen handlar om att Finland stoppat en estländsk aktör från att sälja alkohol över nätet till finska kunder. Nu ger EU Finland rätt och motiverar domen med att ”människors hälsa och liv ges högsta prioritet bland de värden och intressen som skyddas genom fördraget”.

Beskedet togs, inte oväntat, emot med glädje hos IOGT-NTO. Den svenska regeringen har tidigare sagt att de med intresse följer vad EU-domstolen kommer fram till i det finska målet, och att det kan komma att ligga till grund för huruvida Sverige ska förändra något i synen på näthandel med alkoholhaltiga drycker.

Nykterhetsorganisationen tolkar beslutet som att dörren till en striktare lagstiftning nu har öppnats.

— Med den här domen har regeringen fått klartecken att gå vidare och agera för att stoppa näthandeln med alkohol och stå upp för en restriktiv alkoholpolitik. Det är särskilt viktigt när flera av näthandelsaktörerna uttryckligen sagt att de vill underminera den svenska alkoholpolitiken. Ett första steg är att införa det redan liggande förslaget om ett främjandeförbud, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062