23948sdkhjf

Livsmedelsbranschen får pengar av regeringen

Regeringen beviljar 600 000 kronor för få in fler nyanlända i livsmedelsbranschen.
Livsmedelsföretagen och Livs har bett regeringen om 600 000 kronor för att kunna kartlägga behov och möjligheter snabbspår, vilket innebär en närmare samverkan med Arbetsförmedlingen, inom olika delar av livsmedelsbranschen.

Läs också: Flyktingar ska bli framtidens slaktare

Syftet är att se till att fler nyanlända ges möjlighet att etablera sig inom livsmedelsindustrin, där det i dag råder brist inom många yrkeskategorier.

— Det råder sedan flera år tillbaka stor brist på till exempel slaktare och styckare inom livsmedelsindustrin. Det utbildas inte några nya personer inom dessa yrkesgrupper alls i Sverige. Samtidigt har många nyanlända sådan kompetens. Vi kan med hjälp av arbetsförmedlingen hitta dessa personer och snabbt få ut dem i arbete. Bra för vår bransch. Bra för dem som får jobb och dessutom en samhällsinsats, sa Christoffer Carlsson, som leder det gemensamma projektet mellan Livsmedelsföretagen och Livs, till Food Supply när de ansökte om medlen.

Nu har regeringen beviljat pengarna.

"Svensk livsmedelsindustri har sedan länge en större andel utlandsfödda än industrin som helhet. 2010 var andelen utrikesfödda 18 procent i livsmedelsindustrin, att jämföra med 13 procent i industrin totalt. Enligt SCB har endast textilindustrin en högre andel utlandsfödda. Det finns därför redan en vana i branschen vid att erbjuda personer med utländsk bakgrund och utbildning arbete. De nya medlen möjliggör ytterligare steg", skriver Livsmedelsföretagen i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094