HKScan energibantar
Köttjätten ska minska energianvändningen med 10 procent.
— Vi investerar också i moderna styrsystem och utrustning med bättre energieffektivitet, säger Vera Söderberg som leder HKScans energieffektiviseringsprojekt.
Energieffektivisering innebär samtidigt sänkta energikostnader. Vera Söderberg kan dock inte ge några specifika uppgifter om hur stora investeringskostnaderna för förbättrad utrustning och hantering blir.
— Åtgärder tas fram successivt under den här treårsperioden och investeringskostnaden bedöms mot återbetalningstid och minskad miljöpåverkan. Vi arbetar också med att gå över till större andel förnyelsebara energikällor, säger hon till Food Supply.
Energiförbrukningen kommer att bantas med 10 procent från 2018. Innan dess sker minskningarna stegvis. 2014 uppgick HKScans energianvändning till 545 GWh 2014.
— Målet är bundet till nettoförsäljningsindex så det blir inte 10 procent rakt av men det ger en uppfattning om storleken.
Det är dock tveklöst så att såväl klimatet som köttproducenten tjänar på effektiviseringsarbetet.
— Många av de alternativ som bygger på förnybara energikällor, som förnybar fjärrvärme och fjärrånga, och användning av biogas är lönsamma både på kort och långt sikt.
Utöver biogas använder HKScan också biprodukter, som djurfett och växtolja från steklinjer, till produktionen av energi.