23948sdkhjf

Styrkebesked från nötköttsbranschen

God efterfrågan ger ökad lönsamhet för nötköttsföretagen.
Lönsamheten hos företag som sysslar med nötköttsproduktion förbättrades under 2015. Även grisköttsföretagen visar en viss uppgång. Det enligt en preliminär bedömning i LRF Konsults årliga rapport Lantbrukets lönsamhet.

LRF konstaterar att svenskt kött har en stark position men att det "återstår att se" hur mervärdet i det svenskproducerade köttet kommer att stå sig i konkurrensen med det importerade köttet, beroende på hur stor prisskillnaden kommer att bli.

— Till följd av en god prisutveckling på nötkött och stigande slaktpriser bedöms lönsamheten förbättras i nötköttsföretaget. Den positiva bilden ger även effekt på mjölkproduktionen som får en välbehövlig förstärkning, säger Jimmy Larsson, segmentschef Skog- och Lantbruk, i en kommentar.

— Även svenskt griskött har en stark position med bättre slaktpriser än närmsta konkurrentländerna. De positiva signalerna skapar en framtidstro som är nödvändig för att fler företagare ska våga satsa och utveckla sina företag.

LRF Konsult pekar samtidigt på att det krävs rejäla intäktsökningar för att nå en långsiktig lönsamhet. När det gäller spannmål och griskött räknar LRF med att det för spannmål och griskött kommer krävas intäktsökningar på 15-20 procent jämfört med hittills i år, förutsatt att alla andra faktorer är oförändrade.

— För mjölkföretaget behöver intäkterna öka med 45 procent. Omvänt behöver samtliga kostnader reduceras med 23 procent i mjölkföretaget och med 10 och 15 procent i växt- respektive grisköttsföretaget för att genomsnittsföretaget ska uppnå långsiktig lönsamhet, säger Stefan Nypelius, affärsrådgivare, LRF Konsult.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062