23948sdkhjf

Florida-apelsiner hårt pressade

Sämsta apelsinskörden på 100 år när ingen kan få stopp på dödsbakterien som härjar på odlingar i Florida
Sedan en asiatisk variant av den bakterieburna citruspesten Huanglongbing, eller "citrus greening", som den oftast kallas, upptäcktes i södra Florida 2005 har antalet producerade apelsinlådor minskat kraftigt. Om inte forskare och myndigheter kan få stopp på spridningen skulle den kunna vara över för den med delstaten Florida nära förknippade söta apelsinen, skriver den amerikanska affärstidningen Bloomberg.

Myndigeter i Florida varnar för att produktionen kan krympa till endast 27 miljoner lådor 2026, vilket kan jämföras med närmare 150 miljoner lådor före sjukdomens intåg. Det motsvarar en minskning om 82 procent.

Det finns inget känt botemedel mot smittan, som sprids av en liten vingburen insekt och som kallas "det lilla monstret" av lokala odlare. Enligt University of Florida har den hittills orsakat mer än 7 500 arbetstillfällen och kostat uppemot 70 miljarder kronor mellan 2006 och 2014.

Den illavarslande situationen för Florida-apelsiner har också slagit hårt mot Coca-Cola och Pepsi, som tillverkar storsäljarna Minute Maid respektive Tropicana och Gatorade.

Men samtidigt som tillgången minskar dämpas även efterfrågan, skriver Bloomberg. Det ska delvis bero på Floridajuicens höga kaloriinnehåll i förhållande till exempelvis kokosvatten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079