Premiär för svensk "cognac"
Öländska Wannborga gör svenskproducerad cognac enligt alla konstens regler.
En ökad efterfrågan på närproducerad sprit var en av anledningarna till att öländska Wannborga Bränneri och Vingård, i grund och botten en vingård, beslöt sig för att dra igång ett destilleri 2005.
Den 1 december släpper Wannborga en cognac på den svenska marknaden. Eller rättare sagt en brandy, då beteckningen cognac är varumärkesskyddat och endast får användas för sprit tillverkad i Cognac-regionen i Frankrike.
— Vi har genom åren producerat flera olika destillat såsom whisky, vodka och gin. För oss som vinmakare är cognac helt enkelt en förädling av vin. Från våra druvor har vi nu tagit fram en helt svensk Cognac, eller rättare sagt en Brandy, som vi är mycket stolta över, säger Gunnar Dahlberg, som driver Wannborga tillsammans med sin fru Ingrid Dahlberg.
Drycken, döpt till "Ö Brandy", är tillverkad av egenodlade druvor som lagrad på ek- och kastanjefat. Ö Brandy är en blandning av årgångar från 2007 till 2010. Och paret är förhoppningsfulla.
— Så fort vi släpper våra viner och årgångar av vår whisky blir det fart på mail och telefon från kunder som bara måste ha en flaska, säger Ingrid Dahlberg.