23948sdkhjf

Mjölkbönder betalade Arla-höjdarnas spritnotor

Arla Sveriges vd erkänner "oacceptabel" kostnad för representation och lovar bättring.
Det är Arla Foods vd Henri de Sauvage som själv slår larm om skenande kostnader för representation. Miljonbelopp har gått till bland annat i samband med konferenser, golfturneringar och middags- och spritnotor för miljontals kronor.

Detta samtidigt som många mjölkbönder går på knäna samtidigt som Arla genomfört ett sparpaket på 3,1 miljarder kronor för 2012-2015, något som bland annat lett till att mejeriet i Göteborg och Skövde stängts.

Henri de Sauvage, som utsågs till vd för Arla Foods Sverige hösten 2013, drog under 2014 igång en kostnadsöversyn som ska leda till ytterligare besparingar på minst 100 miljoner kronor till och med 2017. Nu har på eget initiativ beställt en rapport där bland annat konstanser för onödig representation satts under lupp. Och han gillar inte alls vad revisionsbyrån som anlitats för granskningen har funnit.

"Jag måste tyvärr konstatera att det i enstaka fall, främst i samband med representation, har lagts pengar på saker vars nytta för Arlabönderna och Arlas affär kan ifrågasättas. Detta är givetvis oacceptabelt. Ju mer vi kan spara desto mer kan vi bidra till mjölkpriset till våra ägare, och det är min högsta prioritet", skriver han i en kommentar i rapporten.

Bland annat kostnader för konferenser, utdragna representationsmiddagar och spritnotor i samband med Arlas årliga golfturnering som han vänder sig emot.

Med start i december kommer han att implementera nya kontroll- och efterlevnadsåtgärder för Arla Sverige. Det för att se till besparingsambitionen ska genomsyra hela bolaget.

"Därmed tar vi nästa steg i det arbete som jag inledde 2014: att göra Arla Sverige till en snabbare, enklare och mer effektiv organisation med en ansvarsfull företagskultur där allt vi gör och allt vi spenderar gynnar våra ägare, Arlabönderna, skriver Henri de Sauvage.

De nya riktlinjerna innebär:

• Minskade kostnader för konferenser genom införande av maxkostnad per anställd.
• Mer restriktivt användande av externa konsulter.
• Implementering av Concur – ett nytt rese- och utläggssystem och förstärkta riktlinjer för bättre kontrollmekanismer.
• Införande av Arlas uppförandekod som återkommande månatlig diskussionspunkt inom Arlas ledningsteam.
• Reducerade kostnader för firande av medarbetare som har arbetat 25 år inom Arla.
• Utökad introduktionsutbildning av nyanställda.
• Skärpta rutiner för användande av företagskort.
• Effektivisering av Arlas interna lönesystem.
• Minskade kostnader för tjänstebilar genom införande av ny policy och utökade begränsningar i utbudet av tjänstebilar.
• Översyn av personalförmåner inkl. pensioner, traktamenten och bilersättningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078