23948sdkhjf

Hon vill ta Sverige till stenåldern

Med glutenfria produkter som bas vill Dora Vig Bjon och Södertäljeföretaget Dorimax bli en spelare att räkna med också inom stenålderskost. Nu ska hon bli pionjär inom hälsosamt grönbananmjöl.
Allt började med att Dora Vig Bjons son fick diagnosen celiaki, eller glutenintolerans som det också kallas. Då, på 1990-talet, var utbudet på glutenfri mat tämligen begränsat.

Den pasta som fanns hittades på Apoteket, då glutenfri mat kan köpas via recept för glutenintoleranta barn under 16 år. Men pastan föll inte sonen i smaken, så Dora beslöt sig för att ta saken i egna händer.

Sagt och gjort. 1998 startade hon ett importföretag för glutenfri pasta. Då Dora kallas för Dori och har ambitionen att sälja mycket, döptes företaget till Dorimax. Svårare än så behöver det inte vara. Pastan, som är baserad på majs och potatis, hittade hon i sitt gamla hemland Ungern.

— Jag ville ge till min son och andra glutenintoleranta barn en god pasta, säger Dora Vig Bjon, till Food Supply.

Inom tre år såldes hennes pasta på Apoteket, vilket tillsammans med nätförsäljning via nätet utgjort basen för försäljningen. Genom att oförtröttligt besöka skolkök efter skolkök kom hon så småningom i kontakt med grossister som Martin & Servera och Menigo.

— Jag skapade efterfrågan själv, säger hon.

Sedan dess har produktportföljen växt och inom varumärket Glutis finns förutom en rad olika pastasorter även kex. Drömmen är att hennes produkter ska finnas tillgängligt mycket bredare.

— Vårt största problem är att vi inte har lyckats komma in centralt hos de stora mataktörerna som Ica eller Coop. Min uppfattning är att de hellre gör affärer med större bolag.

Breddar sortimentet

Dorimax breddar nu sortimentet och riktar även blicken mot kunder som äter annan sorts specialkost. Inte minst paleovaror, det vill säga stenålderskost. Hon berättar att paleo är lika stort i Ungern som LCHF-diet (low carb high fat) är i Sverige.

— Jag tror att folk vill äta mer naturlig kost och då måste man återgå till vad vi åt innan all processad mat som finns i dag. Och vi behöver inte gå tillbaka alltför långt i tiden, det räcker med att minnas var våra morföräldrar åt. För 40 år sedan åt vi renare mat odlad utan konstgödsel och med bättre djurhållning, till exempel.

I en dagsfärsk rapport konstaterar organisationen Äkta Vara att 93 procent av svenskarna någon gång avstår från att köpa en produkt på grund av att den innehåller för många tillsatser. Enligt undersökningen, som Äkta Vara beställt från opinionsinstututet Yougov, framgår att endast 7 procent uppger att de aldrig avstår från att handla en matvara på grund av att den innehåller tillsatser medan 37 procent oftast eller alltid gör det.

— Jag är övertygad om att paleo, eller stenålderskost, kommer att öka eftersom det står för ren mat utan E-nummer. Det är säsongsbaserad mat som ruttnar när det är dags och som inte ger upphov till exempelvis allergier.

Glutisserien är fortfarande storsäljaren men just nu kretsar mycket kring lanseringen av grönbananmjöl. Det glutenfria mjölet innehåller resistens stärkelse, RS2, en typ av fiber som gör att kroppens enzymer inte kan bryta ner mjölet i magen eller tunntarmen, utan endast av de goda tarmbakterierna i tjocktarmen.

— Det var på hösten 2014 som jag hittade ett antal studier om att diabetiker som äter LCHF-mat får lägre sockervärde på morgonen när de intar potatismjöl utrört i kallt vatten kvällen innan. Många som äter LCFH-mat är dock skeptiska till att äta potatisprodukter och efter att ha letat vidare fann jag artiklar som visade att även grön omogen banan innehåller RS2.

Grönbananmjöl nästa

Dora Vig Bjon insåg emellertid att det inte fanns någon som sålde grönbananmjöl i Sverige och återigen riktade hon blicken mot hemlandet Ungern. Redan i februari ingick hon ett samarbete med en importör.

Startskottet för lanseringen skedde på den nyss avslutade Allt för Hälsan-mässan i Stockholm.

— Det var ett jättebra tillfälle att visa upp grönbananmjölet. Dessutom lades grunden till ett flertal samarbeten när det gäller paleoprodukter. Bland annat vill Swedish Paleo sälja våra produkter.

— Nästa steg blir att söka upp aktörer som säljer hälsokost, försöka skriva intressanta inlägg i olika sociala medier samt att gå på träffar när vår målgrupp finns: LCHF, paleo, glutenallergiker och diabetiker.

För närvarande är Dorimax ensamma om att erbjuda grönbananmjöl på den svenska marknaden.

— Men det bör komma konkurrenter med tiden. Samtidigt bör man veta att allt bananmjöl som finns på den internationella marknaden inte är helt rent. Vissa är utblandade med andra billigare ämnen och min leverantör har fått flera prover från olika länder som har innehållit bland annat aska och salmonella. Därför är det väldigt viktigt att mjölet kontrolleras i ett laboratorium, vilket vi alltid gör.

2014 omsatte Dorimax 1,6 miljoner kronor och redovisade ett resultat på 363 000 kronor.

— I år har försäljningen ökat något, men inte dramatiskt. Jag hoppas att omsättningen ökar nästa år genom att vi satsar på nya glutenfria produkter och får igång försäljningen av grönbananmjölet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063