23948sdkhjf

Mjölksverige backar med 1,8 miljarder

Jordbruksverkets uppskattar att intäkterna från mjölkproduktionen kommer att minska med 16 procent under 2016, vilket motsvarar 1,8 miljarder kronor.
Att svenska mjölkbönder har drabbats hårt av inte minst det sjunkande mjölkpriset kommer nog inte som en överraskning för någon. Nu har Jordbruksverket släppt sin prognos för helåret 2015, och beskedet är blytungt. Intäkterna minskar med 1,8 miljarder kronor, eller 16 procent.

— Det råder ingen tvekan om att minskningen av mjölkintäkterna mellan 2014 och 2015 är en av de största vi har sett hittills, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Det samtidigt som produktionsvolymerna av mjölk är i det närmaste oförändrade jämfört med förra året.

Bättre går det för kött-, gris-, fjäderfä och äggproducenterna. Nötköttproducenterna har sett stigande producentpriser vilket bidragit till att intäkterna har ökat med närmare 12 procent. Utöver det tillkommer det nya nötkreatursstödet som såväl mjölk- som nötköttproducenterna får ta del av.

För gris-, fjäderfä och äggproducenterna har förändringarna inte varit lika stora men intäkterna har ökat.

Spannmålssektorn räddades av rekordstora skördar.

— Spannmålspriserna har fallit under 2015. Skulle inte spannmålsskörden ha blivit så bra under 2015 så hade även spannmålsintäkterna minskat kraftigt, säger Harald Svensson.

Inom hela jordbrukssektorn förväntas värdet av produktionen att öka med knappt 2 procent i år. Kostnadsnivån är, enligt Jordbruksverket, däremot i princip oförändrad jämfört med i fjol.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094