23948sdkhjf

Skollunchen rekorddyr

För första gången kostar en skollunch i snitt över kronor. Men skillnaden mellan de kommuner som satsar mest och minst är stor.
En svensk skollunch kostar mellan 7 och 14 kronor. 2014 kostade den genomsnittliga skollunchen 10,22 kronor, vilket är en ökning med 24 öre jämfört med 2013. Det är första gången som kostnaden snittar över 10 kronor.

Det framgår av den årliga kartläggningen av kommunala skolluncher som tidigare genomfördes av Skolmatens vänner, men som nu övertagits av LRF Mjölk.

En kommun som ligger strax över snittet är Tingsryd i Kronobergs län. Här kostar lunchen 11,43 per elev.

— Att få en bra budget till råvaror är viktig, men den säger inte allt. Man kan ha en råvarukostnad i det lägre spannet men med hög egen förädling och ha betydligt trevligare måltider än om man satsar på dyra helfabrikat och mindre på kockar i köken, säger Jens Vikingsson, kostchef i Tingsryds kommun, i ett pressmeddelande.

Svarsfrekvensen hos kostchefer, kostansvariga eller motsvarande i Sveriges 290 kommuner hamnade på drygt 82 procent. De flesta är överens om att det viktigaste är att skolmaten är näringsriktig. Klimatsmart och svenskproducerat är två andra faktorer som lyfts fram.

— Det är viktigt att man har en budget som står i proportion till mål och förväntningar som finns i verksamheten från politiskt håll. Generellt tror jag att måltiderna och maten har kommit högre på agendan. Det är viktigt idag med hållbara måltider och svenska råvaror, säger Jens Vikingsson.

I LRF Mjölks kartläggning framgår att 99 procent av kommunerna serverar mjölk alla dagar i veckan. För förskolan är siffran 95 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094