23948sdkhjf

Kommunen ger sig — barnen får julmust

Efter massiv kritik tillåts skolbarnen att dricka julmust under den traditionella jullunchen.
För några veckor sedan tog Umeå kommun ett uppmärksammat beslut om att ta bort julmusten för kommunen skolbarn.

Läs också: Umeå förbjuder julmust

Förändringen, som grundade sig i att Umeå kommuns måltidsservice inte ansåg att den sockerstinna drycken är förenlig med uppdraget att servera näringsrika måltider och att undvika onödigt socker, stötte dock på patrull direkt.

De berörda eleverna gick till motangrepp och skrev en debattartikel i tidningen Folkbladet där de jämförde deras möjlighet att dricka julmust med kaffekonsumtionen på kommunens äldreboenden.

"Vi ungdomar är samhällets framtid och när vi blir äldre och styr samhället kan vi ta bort kaffet från era ålderdomshem. Vi är beredda att kompromissa och vi hoppas att ni också kan göra det nu", stod det bland annat.

Och elevernas uppror lönade sig. Efter kritikstormen backar nu kommunen och gör ett undantag från sockerpolicyn när det kommer till just julmust.

— Vi vill inte förstöra julstämningen. Det beslut vi tog var välgrundat, men eftersom de bara får julmust en gång per år så känns det viktigare att lyssna på eleverna, säger Ulla Dellkrans, måltidschef, i ett pressmeddelande.

Ulla Dellkrans vidhåller att socker inte ska ingå i den husmanskost som måltidsservice serverar men att det kommer finnas tillgängligt under julluncherna för alla grund- och gymnasieskolor.

— Vi hoppas att jullunchen blir en trevlig dag för alla som tar del av den, främst elever men även skolpersonal och måltidsservice personal, säger Ulla Dellkrans.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079