23948sdkhjf

Mackorna vi äter 2016

Nyttiga grönsakssmörgåsar och flottiga chipsmackor. Spannet är stort när Pågen siar om nästa års hetaste brödtrender.
En mer medveten och hälsobetonad kosthållning gör att vi kommer att lassa på med mer grönsaker på mackorna under 2016. Grönsakerna kommer även leta sin in i själva brödet i högre utsträckning. Det tror bageriföretaget Pågen, som precis släppt sin årliga brödtrendspaning.

— Det är spännande att spana in i framtiden och intressant att se att de generella mattrenderna tydligt även speglar sig i vårt val av bröd. Vi vill äta hälsosammare och renare vilket kan sägas vara en anledning till att surdegsbrödet med dess korta ingredienslista har blir mer poppis de senaste åren. Men vi ser också att den hälsosamma vågen utvecklas tillsammans med andra trender under nästa år, säger Boel Lagervall, kommunikationschef på Pågen, i kommentar.

Att den vegetariska trenden är i full blom kommer också att avspegla sig i vårt sätt att äta smörgås på. Frukt, bär och nötsmör är pålägg som kommer vinna mark på frukostbordet, siar Pågen.

Få trendspaningar är dock fria från motsägelser. För samtidigt som Pågen ser en tydlig kantring åt det hälsosamma hållet tycks det finnas ett sug efter mer onyttiga alternativ inom ramen för vad som populärt kallas "frankenfoods", alltså mer eller mindre galna matkreationer som bygger på fantasifulla kombinationer. Exempel på det är dubbelmackor med glass eller chips.

— Vi tycker det är kul att vi ser så många olika och motsägande trender samtidigt. På Pågen strävar vi efter att alltid ha bröd för alla smaker så detta passar oss perfekt. Att en hälsotrend regerar samtidigt som vi vill äta mer onyttigt kan verka motsägande, men egentligen kan de ses som två sidor av samma mynt. För precis som den hälsosamma njutningen handlar om balans är pendlingen mellan supernyttigt och superonyttigt ett annat sätt att uppnå balans – en balans mellan ytterligheter, säger Boel Lagerwall.

Pågen spekulerar också i att 2016 blir ett år då svenskarna blickar ut mer mot omvärlden, inte minst mot Mexiko och deras tortas med hård skorpa och de mjuka äggbaserade cemitas-mackorna.

Pågen pekar ut fem huvudsakliga trendriktningar för 2016:

1. Vegetable forward. Intresset för vegetarisk mat ökar. Vi ser mer grönsaker som pålägg men också fler bröd som bakas med grönsaker och rotfrukter i degen.

2. Hälsosam dekadens. Vi nöjer oss inte längre med att kompromissa mellan njutbart och hälsosamt – vi vill ha båda och på samma gång. En tydlig symbol för trenden är avokadotoasten.

3. Global Street Food. Vi öppnar upp blicken för omvärlden och just nu ser vi en generell mexikansk mattrend, som även speglas i mack-/brödätandet i form av tortas och semits.

4. Frankenfoods. Under 2016 kommer vi se fler exempel på extremt onyttiga och dekadenta maträtter, till exempel dubbelmackor med glass eller chips som pålägg.

5. Sött möter salt. Gränsen mellan traditionellt söta och salta produkter och råvaror suddas ut. På mackorna syns trenden bland annat genom bärmackor samt pastrami- och syltmackor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079