Mjölkbonden går 250 000 back
En typisk mjölkgård fick se resultatet försämras med en kvarts miljon kronor under 2014, enligt en rapport från LRF Mjölk.
För en genomsnittlig svensk mjölkgård har intäkterna krymp avsevärt. Enligt LRF Mjölks nya Mjölkrapport har resultatet för det typiska mjölkföretaget försämrats med 250 000 kronor i år, jämfört med 2014.
Orsakerna till det pressade ekonomiska läget för mjölkproducenterna är flera, bland annat att EU skrotade kvotsystemet för mjölk i våras och att Ryssland bojkottar mejeriprodukter från EU-länder.
LRF Mjölks prognos för helåret 2015 är att det genomsnittliga mjölkpriset som går till producenten är 60 öre lägre än det var 2014. För ekobönder har priset minskat med 30 öre. Det innebär ett literpris på 2,90 kronor för konventionell mjölk respektive 3,95 kronor för ekologisk mjölk, samma nivåer som 2007.
— Den ekonomiska situationen har förbättrats något de senaste månaderna i och med höjda mjölkpriser till bonden och lägre foderkostnad. Resultatförsämringen, jämfört med 2014, har dämpats främst på grund av högre mjölkavkastning per ko, högre slaktpriser och lägre energipriser. Men det räcker inte för att rädda bondens ekonomi, säger Agneta Hjellström, expert på mjölkföretagens lönsamhet och konkurrenskraft på LRF Mjölk, i ett pressmeddelande.
För första gången på ett decennium förväntas världshandeln med mejeriprodukter att minska som ett resultat av att efterfrågan överstiger efterfrågan.
— Det är framför allt den minskade exporten till Ryssland och Kina som sätter käppar i hjulet för handeln på världsmarknaden. Det positiva som vi kan se är att importen av mejeriprodukter till Sverige minskar för första gången på 15 år och ersätts av inhemska varor, säger Lennart Holmström, expert på marknadsanalys och branschstatistik på LRF Mjölk.
Enligt LRF Mjölk kommer de globala mjölkpriserna inte att stiga tillräckligt för att på allvar förbättra mjölkböndernas ekonomi förrän nästa sommar.