Miljonsatsning på bättre kycklingproduktion
Samarbete mellan bransch och forskning ska minska kassationer och stärka den svenska fågelindustrins konkurrenskraft.
— Den globala konkurrensen kräver ett ständigt kvalitetsfokus i hela produktionskedjan. Kan vi identifiera vilka variabler i produktionskedjan som har störst inverkan på kycklingars hälsa har vi goda förutsättningar att förbättra totalekonomin för både lantbrukaren och slakteriföretagen, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.
En kassationsminskning med 20 procent motsvarar besparingar på närmare 14 miljoner kronor per år, uppger samarbetspartners.
Hög produktionsstandard, låg användning av antibiotiska, bra djurhälsa och en hög livsmedelssäkerhet är svenska trumfkort när det gäller att hävda sig i den internationella konkurrensen.
— Ett framgångsrikt projekt skulle inte bara innebära stärkt konkurrenskraft utan också reducerad klimatbelastning och mer hållbar matfågelproduktion, säger Maria Donis.
Stiftelsen Lantbruksforskning och Svensk Fågel letar nu tillsammans efter vad inom svensk matfågelproduktion som kan stärkas genom forskning.
— Vi är glada över matfågelsidans fortsatta engagemang, både vad gäller finansiering och forskning. Projektet som tittar på djurhälsans koppling till kassationer är ett bra exempel på när näring, akademi och vi som forskningsfinansiär går samman för att i slutänden kunna leverera affärs- och klimatnytta, säger Christian Nyrén, vd för Stiftelsen Lantbruksforskning, i en kommentar.