23948sdkhjf

Bönder säljer mer kött själva

Fler nobbar butikernas köttdisk för att i stället köpa direkt från bönderna.
Enligt en rundringning som P4 Väst har gjort har två av tre Västsvenska slakterier ökat återtaget de senaste åren. Det innebär att fler bönder tar tillbaka kött som gått till slakt för att sälja på egen hand. Andelen återtaget kött har tredubblats från Dahlbergs slakteri i Brålanda.

Så gör Lovisa och Karl Blomberg, som säljer att kött från gårdens 20 kor direkt till konsument i form av köttlådor.

— Man kan kanske få ut för det mervärdet som vi tycker att vi producerar. Vi lägger mer tid på varje djur än vad normen är och det får man inget för när man säljer via slakteri, säger de till P4 Väst.

En annan som säljer köttlådor direkt mot kund är den tidigare statsministern Göran Persson. Hans företag, Sörmlandskött, växer stadigt och under 2015 ska gårdarnas 20 djur bli till 80.

Läs också: Så går Göran Perssons köttföretag

Enligt Erik Östlind, som driver sajten gårdsnära.se har svenskarnas sökningar på termen "köttlåda" ökat till 12 000 under 2015, en fördubbling mot i fjol.
Förklaringen är att många längtar tillbaka till den kontakt med jordbruket som fanns förr och den förståelse för matens ursprung som det innebär, säger han till Sveriges Radio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079