Nytt rekord för norsk fiskexport
143 länder skriker efter norsk fisk. 2015 blev ett rekordår för exporten.
— Under ett år med handelsblockader på flera marknader och importstopp i Ryssland, blev resultatet bättre än förväntat. En svag norsk krona i kombination med god efterfrågan på särskilt färskvaror bidrog till nytt exportrekord för norsk sjömat, säger Terje E. Martinussen, administrativ direktör på Norges sjömatråd, i ett pressmeddelande.
Av de 143 länder som Norge exporterar fisk och skaldjur till är Polen, där en stor del av fiskbearbetning och transport sker, den enskilt viktigaste marknaden med en import på 6,9 miljarder norska kronor, följt av Danmark med 6,4 miljarder norska kronor.
Sverige, där norsk lax dominerar med en marknadsandel på 98 procent, hamnar först på sjätte plats. Totalt importerade Sverige norsk sjömat till ett värde av 3,5 miljarder norska kronor under 2015, vilket är en ökning på 13 procent samtidigt som volymen ökade med 3 procent. De senaste fem åren har endast laxexporten till Sverige ökat med 31 procent i volym och 77 procent i värde.
EU är den överlägset viktigaste marknaden för norsk fiskeexport, och når för första gången över 50 miljarder norska kronor, men mycket fisk hamnar också tvärs över Atlanten.
— Tillväxten i EU och USA under de senaste åren visar också vikten av att myndigheter och industrin samarbetar väl för att åstadkomma en god marknadstillgång. Bra handelsavtal är avgörande för att uppnå tillväxt på nya marknader i framtiden, säger Terje E. Martinussen.
Exportframgång för torsk — trots minskade kvoter
Trots att exportvolymen av torsk minskade med 13 procent till följd av minskade fiskekvoter ökade exportvärdet till rekordsiffran 13 miljarder under fjolåret, en ökning med 9 procent mot 2014.
Exporten av saltad och torkad torsk, så kallad klippfisk, stod för den största delen. Under 2015 uppgick exporten till 4 miljarder norska kronor medan färska torskprodukter nådde upp till 2,8 miljarder 2015.
— Norge har aldrig tidigare exporterat så höga nivåer av klippfisk och färska torskprodukter som under 2015. Ökat fokus på kvalitet, riktade marknadsföringsinsatser och en gynnsam växelkurs har lett till hög efterfrågan på dessa produkter, säger Terje E. Martinussen.
Exporten av räkor och skaldjur uppgår till, i sammanhanget, mer blygsamma 1,5 miljarder kronor under 2015. Men det innebär samtidigt en ökning på 52 procent jämfört med 2014. Tillväxten beror framför allt på ökad export av räkor, snökrabba och kungskrabba.